Keu
– En hoe zit het dan met de zon?
Wiersma
– Ook dit berust op een misverstand. Veel mensen denken dat met de zon het hemellichaam wordt bedoeld, maar dat is natuurlijk niet zo.
Keu
– Niet? Wat wordt er dan mee bedoeld?
Wiersma
– De populairste godheid van die tijd was de zonnegod, ook wel kortweg Zon genoemd. In het scheppingsverhaal stelt God zichzelf boven de zonnegod. Met het ontstaan van sterren en planeten heeft het niks te maken.
Keu
– Maar dat is niet wat ik veel christenen hoor zeggen.
Wiersma
– Het christendom staat bol van de heidense denkbeelden. Eén daarvan is het beeld van een schepper die hemel en aarde maakte. Een onhoudbare stelling natuurlijk, wat voor oen van een god zou er nu miljarden sterren maken om vervolgens één planeetje van leven te voorzien. Dat noemen ze dan, paradoxaal genoeg, intelligent design en verwachten ook nog dat we zo’n god aanbidden. Pure afgoderij.
Keu
– Ik krijg zin om die hele bijbel uit het raam te gooien.
Wiersma
– Dat heeft weinig nut, je zult hoe dan ook geconfronteerd worden met de bijbel en God, de westerse maatschappij is er van doordrongen. Je zult een manier moeten vinden om je ermee te verzoenen.
Keu
– Maar dan wel graag zonder elke week naar de kerk te gaan, of, erger nog, drie keer per dag te bidden. Dan ben je wel erg hardleers lijkt me, als je dat nodig hebt.
Wiersma
– Succes ermee.
Geef een reactie