Zomerse herhaling

Piet
Brief aan Piet Paulusma, met mp3. In het kader van ‘Brieven aan de sterren’ zoals die te horen waren in het radioprogramma Bregje van Wanten dat door de Lokale Leeuwarder omroep Mercurius werd uitgezonden.

De geschreven tekst wijkt hier en daar overigens af van de mp3.

De mp3:
Keu – Brieven aan de sterrren – Piet Paulusma mp3

En de brief:

Beste Piet,

Wat voor nut hebben voorspellingen als ze niet uitkomen? Precies een week geleden wist jij te melden dat ik met een interessant boek in handen en een kopje thee op het tafeltje naast me in de tuin zou kunnen zitten. ‘Het wordt prachtig zomers weer,’ zo beweerde jij, ‘mooi weer om in de tuin of op het strand te zitten.’

Nou Piet, ik heb het geprobeerd, maar het valt beslist niet mee. Regen stroomt met bakken uit de hemel, het is ijzig koud en het ooit zo mooi groene gazon is veranderd in een modderpoel. Je begrijpt dat ik hier niet tevreden mee kan zijn. Ik ben dweildoornat, het dure boek dat ik speciaal voor dit weekend gekocht had is onherstelbaar beschadigd, mijn ledematen zijn stijf van de kou en mijn kleren kunnen zo de wasmachine in. Daarom Piet, herhaal ik met klem mijn vraag: wat voor nut hebben voorspellingen als ze niet uitkomen.

‘Keu,’ zul je zeggen, ‘je snapt er de ballen van. Het draait bij mijn weersvoorspellingen niet om het waarheidsgehalte. Waar het om gaat is de amusementswaarde. Ik kan je verzekeren dat die waarde hoog ligt. Elke dag weer liggen miljoenen mensen in een deuk om mijn voorspellingen. Ik vind het eerlijk gezegd onbegrijpelijk dat jij dit niet begrijpt. Jij bent toch ook een soort performer? Brood en spelen Keu, daar gaat het om. En ik ben wel mooi populairder dan welke andere weerman of -vrouw dan ook.

Nou Piet, dat mag dan zo zijn, maar ik zit hier maar mooi opgescheept met weer dat heel anders is dan je gezegd had. Dat soort grappen haal je voortaan maar met iemand anders uit, ik luister niet meer naar je. Besef je eigenlijk wel wat dit met je reputatie doet? Je naam is zo’n beetje een synoniem geworden voor leugenachtigheid. ‘Liege as Piet,’ is een gevleugelde uitdrukking geworden, en hoe vaak worden leugenaars wel niet aangeduid met de benaming ‘Piet Lieg.’ Dat is toch vreselijk? Nee Piet, neem maar van mij aan, het is echt de hoogste tijd dat je afstand neemt van je onwaarheden en eens wat weersvoorspellingen gaat doen, die echt uitkomen.

Met vriendelijke groet,

Keu

dj Keu


Geplaatst

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.