Keu
– Toch nog een vraagje over die bijbel.
Wiersma
– Tja, het blijft een intrigerend boek nietwaar?
Keu
– Ja, whatever. Moet je eens luisteren, ik had nog een vraag over Jezus, over dat hij over het water liep. Wat wordt daar nou mee bedoeld, dat hij echt over het water liep zonder te zinken?
Wiersma
– Dat is de heidense uitleg. Iedere Jopie weet dat je niet over water kunt lopen en dat je zulks niet letterlijk moet nemen tenzij je graag belazerd wordt.
Keu
– Maar het staat toch niet voor niks in de bijbel. Wat wordt er dan wel mee bedoeld?
Wiersma
– Jezus was een man van daden, niet zozeer van woorden. Het zal je opgevallen zijn dat hij zelf weinig sprak. Toen hij de handelaren uit de tempel gooide maakte hij daar niet al te veel woorden aan vuil, hij joeg ze gewoon weg. Actie!
Keu
– Je dwaalt wat af van de vraag die ik stelde.
Wiersma
– Ja. Als hij al wat zei, dan ging het over gelijkenissen. Metaforen.
Keu
– Dat weet ik allemaal wel. Vertel nou even over het water.
Wiersma
– Er zijn een aantal voorvallen waarin Jezus iets met water deed. De bruiloft in Kanaan, maar ook het door jou aangehaalde voorbeeld van het over het water lopen.
Keu
– Je bent echt langdradig vandaag.
Wiersma.
– Voor je nu gaat denken: goh, wat een toverkracht, zoiets kan alleen de zoon van God presteren, dien je te begrijpen dat het over water lopen bedoeld kan zijn als een gelijkenis.
Keu
– Ok…
Wiersma
– Dat is even waar ik op toe wil, dat je het lopen over water niet als een wonder ziet, maar als een uitleg van, nou ja, iets anders. Een gelijkenis.
Keu
– Goed, dat begrijp ik. Maar een uitleg van wat dan?
Wiersma
– Nou wordt het lastiger. Water kent als symbool namelijk verschillende betekenissen en wie weet of wij de juiste betekenis boven water halen. Ha, ha. Boven water halen. Dat was een grapje.
Keu
– Nou, bulderen. Ga je me ook vertellen wat jij denkt dat de juiste betekenis is?
Wiersma
– Nee, ga eerst maar even googlen. Google schijnt een goede vriend te zijn.
Geef een reactie