Weerberichten

WeerWiersma
– Tijdens ons eerste gesprek was het prachtig zomerweer.

Keu
– Ja, ja, zo staat het mij ook voor de geest. Een graadje of dertig. Volgens mij had ik eerder die middag de heg geschoren. De heg was half over het paadje dat naar mijn deur leidt gegroeid en de langste takken hingen zowat bij mijn deur naar binnen.

Wiersma
– Feitelijk was ‘De hoed van Van Gogh’, zoals je het verhaal genoemd hebt, niet ons eerste gesprek, we hadden elkaar voor dat gesprek al vele malen gesproken. Maar van die gesprekken is niets van opgeschreven en nu zijn ze aan onze herinneringen ontsnapt.

Keu
– Ook was de doorgang aan de straatkant erg smal geworden. Slechts een klein probleem als het mooi weer is, maar heel vervelend als het geregend heeft, dan hou je het niet droog. Ik kreeg er klachten over van bezoekers en postbeamten. Nu kan ik of iemand anders weer het paadje op en af zonder met natte heggen in aanraking te komen.

Wiersma
– Een weerbericht zou overigens overbodig zijn geweest, uit het verhaal blijkt duideljk wat voor weer het was. Jij droeg immers een hoed als bescherming tegen de felle zon. Dat plaatst het verhaal automatisch in een zonnige periode, anders zou je het niet nodig hebben gevonden om een hoed te dragen.

Hedge clippingKeu
– Te lang wachten met snoeien kan de zaken ook ernstig bemoeilijken. Het wordt dan erg lastig om de te dik geworden takken met de heggeschaar nog door te krijgen.

Wiersma
– Ik bedenk me dat eigenlijk al onze gesprekken met mooi of op zo’n minst redelijk weer hebben plaatsgevonden. Ze vonden allemaal buiten plaats en als het slecht weer is ga je niet buiten staan te leuteren.

Keu
– Een oplossing daarvoor zou een electrische heggeschaar zijn. Maar ja, om nou voor die paar meter heg rond mijn tuin een electrisch apparaat aan te schaffen. Zo vaak hoeft zo’n heg nou ook weer niet gesnoeid te worden. Volgens mij dit jaar nog maar twee keer.

Clear Blue SkyWiersma
– Daarom vind je het waarschijnlijk beter om helemaal niets over het weer te zeggen, tenzij indirect. En ook de plaats waar het zich afspeelt doet er eigenlijk niet toe. Laat het een terras zijn, bij ons in de straat, in een park, op de borrel, bij het kaarten. Het maakt voor de gesprekken niets uit.

Keu
– Gevolg is wel dat de heg wat minder recht is dan het geval zou zijn als het snoeiwerk met een electrische heggeschaar zou zijn gedaan. De bovenkant van de heg aan de straatkant golft een beetje. Die langs het paadje is minder hoog en daardoor makkelijker recht te houden.

Wiersma
– Misschien is dit een geschikt moment om je te complimenteren met je keuze om de weerberichten weg te laten.

Keu
– Dank je.


Geplaatst

Reacties

2 reacties op “Weerberichten”

 1. Marc Kooij avatar

  Het is treurig, maar onontkoombaar. Volgens het huurcontract ben ik verplicht tuinonderhoud te verrichten. Als ik het niet doe, doet de woningbouwvereniging het voor me. En niet gratis.

  Dan doe ik het toch liever zelf, zo’n twee, drie keer per jaar.

 2. Buiten Loops avatar
  Buiten Loops

  Treurig is het lot van de heg in de bewoonde wereld. In ordentelijk gelid langs de stoep en het tuinpad, meewegend in onze banale afzichtelijke ijdelheden daarbij zijn takken gedwongen samengevoegd om een soort plantaardige gang te vormen. De houder van de snoeischaar knipt de takken symmetrisch gelijk tot een onnatuurlijk geheel. Hoe kan deze door kundige wreedheid verminkte liguster of beuk nog werkelijk mooi schijnen. Wie kunnen ze nog plezier schenken, een glimlach? Moedeloos bekijk ik deze eindeloze rijen van martelingen. Deze levende wezens lijden en doen lijden wegens uitgebotte expansie van het leven.
  Weet je dan niet, tuinman van het hoge noorden, dat de doodstraf bij ons is afgestraft? Voor wie het hoofd boven de wet durft uit te steken, hebben we niet langer meer de beul die het afhakt.
  Waarom zou dan die arme liguster of beuk onthoofd moeten worden als hij zich een klein stukje over de lijn waagt die het door jouw schaar wordt opgelegd, Keu?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.