Adam en Eva

Keu
– Toch is het mij niet duidelijk waarom God in den beginne de mensen niet wat beter heeft gewaarschuwd voor de zondeval. Hij wist toch wat er zou gebeuren?

Wiersma
– Ik denk dat het zo zit. In het hof van Eden kwamen mensen voor het eerst in aanraking met kennis. Voor ze de vruchten van de boom der kennis hadden geproefd konden ze nog niet begrijpen wat ze daarna zouden weten. Het was gewoon nog niet uit te leggen. Daarom was het enige dat zou kunnen helpen een verbod.

Albrecht Dürer, Adam and Eve, 1504, EngravingKeu
– Maar waarom moest de mens die kennis nou eigenlijk onthouden worden? Kennis is toch belangrijk om te overleven?

Wiersma
– Kijk maar naar de gevolgen: een zeer invloedrijk stukje toegepaste kennis is het leren koken van voedsel geweest. Als gevolg van deze veranderde voedingsgewoontes werden mensen voorzien van een maagstelsel dat er niet op gebouwd was om rauw voedsel te verteren. Daarnaast werden de hersenen in verhouding veel groter. Nu heeft ons dat in staat gesteld om meer kennis op te kunnen slaan en verwerken, maar het heeft er ook voor gezorgd dat de geboorte van een kind veel pijnlijker is gaan verlopen. Al met al heeft het verkrijgen van meer kennis de mens niet per se gelukkiger gemaakt.

Keu
– Aha, dat was de prijs die we hebben moeten betalen voor het eten van de boom der kennis. Maar jij wilt dus zeggen dat Adam en Eva niet de eerste mensen op aarde waren, maar de eerste mensen die met kennis te maken kregen.

Wiersma
– Ja, met kennis. En met God.

Keu
– Maar dat vinden we zo niet terug in de bijbel.

Wiersma
– Toch wel. Vergeet niet dat de nazaten van Adam zich vrouwen namen die niet uit Adam en Eva geboren waren. Die vrouwen kwamen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Er waren dus al mensen voor God zich kenbaar maakte.

Keu
– Je maakt ook wel een sprong als je zegt dat het eten van vruchten van de boom der kennis hetzelfde is als het toepassen van kennis.

Wiersma
– Wat moet het anders betekenen? Je kunt het moeiljk letterlijk nemen, dan wordt het een soort sprookje. Dat hebben de schrijvers vast niet bedoeld.

Keu
– Nou ja, het maakt mij ook niet zoveel uit. Ik vond het interessant, maar wat mij betreft hebben we ons voor vandaag wel weer genoeg bezig gehouden met de bijbel.

Wiersma
– Daar kan ik me iets bij voorstellen. Wellicht een andere keer meer?

Keu
– Moet kunnen. Laat het maar weten als je weer wat bedacht hebt.


Geplaatst

Reacties

3 reacties op “Adam en Eva”

 1. Appelvrouw avatar

  Kennis is macht, dus niet verwonderlijk dat het ons onthouden werd.
  Want macht maakt meer kapot dan je lief is.

  1. Marc Kooij avatar

   Yeah. Zulks staat er ook ongeveer bij. Maar ik wou’t kort houden.

  2. Marc Kooij avatar

   Macht lijkt me overigens niet per se afhankelijk van kennis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.