Schorsing Bregje van Wanten 6 – Nabeschouwing

Deel zes van de stukjes over de schorsing van Bregje van Wanten, het wekelijkse radioprogramma dat tot voor kort bij de Leeuwarder lokale omroep Mercurius werd uitgezonden en waarvoor ik o.a de techniek verzorgde.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6

Wat bezielt me eigenlijk om zo tekeer te gaan tegen het bestuur van Mercurius. Goed, ik heb last van ze (gehad). Maar als ik over iedereen van wie ik last heb dit soort stukken moet gaan schrijven, dan ben ik de rest van mijn leven bezig met denken aan en schrijven over mensen die wat mij betreft de boom in kunnen. Tijd en energie die ik wel aan betere doelen kan besteden.

Maar in dit geval dan toch een uitzondering. Dit heeft er alles mee te maken dat ik niet de enige ben die last heb van de schorsing van Bregje. Het treft natuurlijk ook Bregje, die een dergelijke behandeling zeker niet verdiend heeft, maar ook de andere vaste medewerkers aan het programma.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Want deze handelswijze van het bestuur van Mercurius en dan met name Jurjen Laan en Saskia Buising, dreigen met schorsing en ontslag, is niet zo uitzonderlijk als je zou verwachten van een bestuur van een radio-omroep. Ik heb een aantal reacties gekregen over vergelijkbare uitzettingen van medewerkers die dachten dat het gewaardeerd zou worden als ze hun mond open zouden doen over zaken die niet goed liepen of in ieder geval voor verbetering vatbaar waren. Helaas kan het bestuur haar teleurstelling over kritiek van onderop uit de organisatie blijkbaar slechts uiten door het schrijven van ontslag/schorsingsbrieven en het opheffen van programma’s.

Hieronder een recent voorbeeld; het conflict dat de oud-gedienden van het televisieprogramma ‘Leeuwarden toen’ in januari van dit jaar met ditzelfde bestuur hebben gehad.

TV-duo stop na boze brief van Mercurius
http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/419472_2289426255124_1833024630_1457797_422149998_n.jpg

Maar ik zal toch ook mijn persoonlijke redenen hebben gehad om deze stukjes te schrijven, ik heb het vast niet alleen voor de anderen gedaan.

En dat is inderdaad niet zo, ik ben er wel degelijk op uit om mijn eigen gelijk te halen. Op de vergadering heeft het bestuur, op dat moment versterkt door spreker Wyb Feddema, aangegeven geen brood te zien in het gebruik van sociale media als drukmiddel. Radar.nl werd als consumentenprogramma afgedaan. En wij, als inwoners van Leeuwarden, zijn natuurlijk geen consumenten van de gemeente. Althans volgens het bestuur en Wyb.

Toevallig weet ik uit ervaring in ICT dat organisaties met een publieke functie niet zitten te wachten op negatieve publiciteit op roddelsites en hier zelfs redelijk gestresst door kunnen raken. Het moge duidelijk zijn dat de impact van wat ik op mijn weblog en/of facebook schrijf slechts een fractie is van wat er bereikt had kunnen worden als Mercurius als organisatie op de juiste wijze van de mogelijkheden van internet gebruik had gemaakt. Maar ja, dan had het bestuur de medewerkers op tijd moeten informeren. Op het moment van de vergadering was het te laat, het pand ging sowieso dicht.

Ik vind het ook wel best zo. Het bestuur zit er nog steeds, al hebben ze in hun goedheid wel aangegeven bereid te zijn plaats te maken. Nog even een link naar een stuk op het blog van Asing Walthaus van de Leeuwarder Courant, ‘Met de pers wilt u geen ruzie’, dat een aardig beeld schetst van hoe Jurjen Laan te werk kan gaan:
http://walthaus.blogspot.com/2010/05/tijdens-de-verkiezingen-hoorde-je-ze-er.html

Hieronder nogmaals de schorsingsbrief aan Bregje waar deze stukjes om draaien.
Schorsingsbrief Bregje van Wanten

De tekst er ook maar weer even bij. Zo is’t wellicht niet te lezen.

Leeuwarden, 10 januari 2012-01-13

Geachte mevrouw …

Het Bestuur van de Stichting is, zoals ook op de bewuste voorlichtingsavond is uitgelegd, het bevoegd gezag. De door het Bestuur genomen besluiten zijn daarmee rechtsgeldig, en overigens niet voor bezwaar of beroep vatbaar. De besluiten worden in het kader van onder andere de financiële mogelijkheden genomen. Deze mogelijkheden zijn nou eenmaal beperkt.

Het Bestuur heeft naar aanleiding van uw gedrag als volgt besloten:

Het Bestuur heeft de directie besloten te adviseren van uw diensten als vrijwilliger geen gebruik meer te maken. Hiermee is dus ook de vraag van u tot het krijgen van toegang tot het pand buiten de sluitingsuren beantwoord.

Uw toon is van dien aard dat het Bestuur heeft moeten concluderen dat u niet de juiste vrijwilliger bent die wij nu en in de toekomst zoeken. Wij betreuren dit, maar u laat ons geen keus. Wij nemen bij deze officieel afstand van u en wensen u niet meer te zien in de studio.

Hoogachtend,

Namens het bestuur van de Stichting

J. J. Laan

Getekend voor deze

(handtekening)

S. Buising
Directeur

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6


Geplaatst

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.