Schorsing Bregje van Wanten 5

Deel vijf van de stukjes over de schorsing van Bregje van Wanten, het wekelijkse radioprogramma dat tot voor kort bij de Leeuwarder lokale omroep Mercurius werd uitgezonden en waarvoor ik o.a de techniek verzorgde. Een en ander wordt verteld vanuit mijn perspectief.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6

Het eerste deel van de vergadering bestond uit de uitleg van voorzitter Jurjen Laan over de huidige ontwikkelingen. Belangrijke oorzaak van de ellende waren de terugvallende reclameopbrengsten, een bron van inkomsten waardoor Mercurius jarenlang met minder subsidie toe kon dat het recht op had. Een landelijke trend, het teruglopen van de opbrengsten uit reclame en Mercurius is niet de enige organisatie die er last van heeft. Niet iets om het bestuur te verwijten, noch de medewerkers die zich hier jarenlang met succes voor hebben ingezet.

Er werden echter nog vele andere oorzaken genoemd. Zo werden diverse directeuren genoemd voor financiële tegenvallers. Na het plotselinge vertrek van Rob Pieters bijvoorbeeld, jarenlang de zo’n beetje de spil van de omroep, zouden er diverse lijken uit de kast zijn gevallen. Nou meen ik te weten dat Jurjen destijds zelf ook lid was van het bestuur en hij toen dus blijkbaar heeft zitten slapen. Maar daar hoor je ‘m dan weer niet over. Ik kan er ook naast zitten, ik heb de info niet terug kunnen vinden.

Ook Ed Bausch, vóór Saskia Buising de directeur, kreeg een veeg uit de pan, ik meende vanwege een wachtgeldregeling. En ook Saskia, de huidige directeur, had het niet goed gedaan in de ogen van Jurjen, zij was verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de communicatie met de medewerkers had beter gemoeten.

Het was voor mij ook nieuw dat Saskia Buising voor ze interim-directeur en later vaste directeur werd gemaakt de boekhouder was geweest. Wellicht kunnen we haar een onhandige carrièresprong verwijten. Zolang alles lekker draait maakt het niet uit wie de post van directeur vervult, maar in moeilijker tijden zijn er vaardigheden vereist die Saskia vanuit haar boekhoudachtergrond niet meegekregen heeft. Mogelijk was er voor haar weinig keus dan het aanvaarden van het directeurschap, omdat er niemand anders was die het wou doen.

Opvallend was haar keuze om naar aanleiding van de beroerde toestand waarin Mercurius verkeert een derde van haar salaris in te leveren.

Voor u nu de conclusie trekt dat ze dan een aantal jaren blijkbaar anderhalf keer te veel verdiende, ik heb begrepen, maar hierbij moet ik vertrouwen op een half oor, dat ze niet zozeer salaris heeft ingeleverd, maar uren, zodat ze, op papier althans, teruggaat van 36 naar 24 uur. Overigens is Saskia nu nog de enige betaalde kracht bij Mercurius, dat zijn er wel eens meer geweest.

Ook de gemeente was in gebreke gebleken, de gemeente is verplicht subsidie te verstrekken om lokale uitzendingen mogelijk te maken maar had dit in onvoldoende mate gedaan. Jurjen meldde vol verontwaardiging dat er op de man was gespeeld, blijkbaar wilde de gemeente wel subsidie geven maar niet zolang dit bestuur er zat. Om diezelfde reden werd ook het plan voor een mogelijk samenwerking met Stenden getorpedeerd. Misschien hadden we hier na de pauze nog even over door moeten vragen, het is nu niet helemaal duidelijk wat er besproken is, alleen maar dat gesprekken eigenlijk onmogelijk waren. Dat Jurjen hierbij vrijuit gaat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Hij mag dan de schijn van heiligheid willen oproepen, ik trap daar niet meer in nu ik uit andere verhalen heb gehoord dat Jurjen er zelf weinig moeite mee heeft om op de man te spelen.

Maar ook de medewerkers/vrijwilligers van Mercurius droegen schuld, het absurde voorstel om voortaan met z’n allen vanuit de studio ‘Boarnsterstim’ in Grou te gaan zitten, een voorstel dat een tijdje geleden per mail aan de medewerkers was rondgestuurd was massaal afgekeurd. Het was toch zo’n mooie oplossing geweest. Ik hoop niet dat de samenvoeging van de gemeentes Leeuwarden en Boarnsterhim in 2014 zal gaan betekenen dat de stadsomroep alsnog zal gaan uitwijken naar Grou of één van de andere dorpen. Is Leeuwarden geen stad meer?

Daarnaast lag het aan het werk zelf. Het voorzitterschap was een hondenbaan waar Jurjen wenste nooit aan te zijn begonnen. Nog een bestuurslid dat in die positie terecht was gekomen door een onhandige carrièresprong. Hij had er geloof ik zelfs klanten door verloren. Dat gun je natuurlijk niemand.

Hij heeft dan ook al lange tijd gezocht naar opvolgers maar deze niet gevonden. Alleen een aantal mensen die pas zouden willen als de problemen opgelost waren. Dat een opvolger er wel zou zijn gekomen als hij gewoon was opgestapt is blijkbaar niet in Jurjen’s brein opgekomen. Daarvoor is zijn unieke persoonlijkheid natuurlijk veel te belangrijk.

Een aantal personen kreeg in het kwartier durende betoog niet aan de orde. Met name de voorzitter zelf bleef buiten schot. Waarom hij niet veel eerder de medewerkers had ingeschakeld om met initiatieven tot redding van Mercurius te komen werd afgedaan met de opmerking dat het bestuur het gezag had en niet de medewerkers, een argument dat later terugkeerde in de schorsingsbrief aan Bregje van Wanten.

Jurjen had nog veel meer te melden en personen te blameren en ik kan ieder aanraden om eens naar hem te luisteren als hij ergens spreekt. Hij is een begenadigd spreker, zonder moeite laveerde hij langs een haperende geluidsinstallatie en ringtones die ondanks het uitdrukkelijke verzoek deze uit te zetten toch hinderlijk luid klonken, zonder ook maar een enkele maal door het publiek te worden onderbroken. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt.

Mogelijk was het publiek te zeer aangeslagen door het nieuws van de sluitende studio, wie zal het zeggen. Ik kan in dit geval eigenlijk alleen voor mezelf spreken. Ik ga het er verder niet meer over hebben, als u wil kunt u zichzelf laten overtuigen door de redenaarskwaliteiten van de voorzitter. Zo heb ik het toch nog kunnen afsluiten met een positieve opmerking.

Hierna zou ik nog een verhaal plaatsen over de shoot-out tussen Jurjen, Saskia en Bregje voor het pand van Mercurius in de Bagijnestraat, op zich een vervelend voorval waar wel nodige over te vertellen zou zijn. Toch ga ik dat niet doen, om redenen waar ik het hier niet over wil hebben, maar misschien doe’k er nog wel eens een epiloogje achteraan. Nou maar even niet.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6


Geplaatst

Tags:

Reacties

5 reacties op “Schorsing Bregje van Wanten 5”

 1. Pinksteren avatar

  Als ik het niet vermoedde :)! Leuk geschreven hoor, heb genoten :)..

  1. admin avatar
   admin

   Ik ben blij dat je genoten hebt.
   Je hebt zelf ook wat ervaringen met het Mercurius-bestuur?

 2. Keu avatar

  hallo johan. ok, daar was ik dan weer niet bij.
  maar je bent niet de eerste die klachten over saskia uit.

 3. Johan avatar
  Johan

  HHHmmm, Saskia Buising eerst boekhouder en later directeur. Schijnbaar een handige switch van deze geslepen “dame” teneinde haar eigen “creatieve” manier van boekhouden enigzins verborgen te kunnen houden. Want in de tijd dat ik haar kende was ze daar namelijk zeer beslist een ster in!!!

  1. admin avatar
   admin

   okee dan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.