Schorsing Bregje van Wanten 4

Deel vier van de stukjes over de schorsing van Bregje van Wanten, het wekelijkse radioprogramma dat tot voor kort bij de Leeuwarder lokale omroep Mercurius werd uitgezonden en waarvoor ik o.a de techniek verzorgde.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6

Ik ga nu niet de hele vergadering erbij halen, alleen die gebeurtenissen die verband houden met de schorsing van Bregje van Wanten. En even kort het verloop in grote lijnen. In een volgend stuk hoop ik wat dieper in te kunnen gaan op de woorden van de voorzitter.

Voor de pauze heeft Jurjen Laan, de voorzitter van het bestuur, in heldere bewoordingen uitgelegd hoe de zaken er bij Mercurius voor staan en hoe het zo ver heeft kunnen komen. Na de pauze konden er vragen gesteld worden en was er gelegenheid tot initiatieven vanuit de zaal. Gezegd moet worden dat mevrouw van Wanten, die ik tot nu bijna als een engel heb gepresenteerd, zich niet bepaald op de achtergrond heeft gehouden. Vragen en doorvragen, ook als ze niet de microfoon ter beschikking had en zeker niet altijd even tactisch en/of effectief.

Er was sprake van enige directe conflicten met mevrouw van Wanten in de hoofdrol. Jurjen Laan vroeg haar op een gegeven moment of ze misschien van Venus kwam. Bepaald ongepast voor een voorzitter, al bezigt de gemiddelde bouwvakker wel steviger uitdrukkingen. Maar ja, die zie je dan ook niet op de voorzittersstoel van een stadsomroep zitten. In ieder geval viel de opmerking niet goed bij mevrouw van Wanten, hoewel ze er op dat moment niet direct op reageerde. Dat deed ze later pas, bij de bijdrage van Wyb Feddema, raadslid VVD Leeuwarden.

Het werd wat rumoeriger in de zaal, vragen over de gebrekkige communicatie door het bestuur en of het bestuur zelf ook vond dat het gefaald had werden na lang doorvragen schoorvoetend met ‘misschien wel ja’ beantwoord. Tijd voor onze Wyb om in te grijpen, want het moet natuurlijk wel gezellig blijven, ook al is er alle reden tot boosheid. Hij was naar eigen zeggen niet van plan geweest om deze avond te spreken maar wou nu toch even zijn woordje doen. Waarschijnlijk was Wyb al voor deze avond op de hoogte van de mededelingen die gedaan zouden worden, waarom zou hij anders van tevoren willen bedenken of hij wel of niet zou spreken?

Maakt ook niet uit, hij is politicus en als hij op de hoogte is van wat er zich in de stad afspeelt, dan is dat een goede zaak. Tenzij dat natuurlijk leidt tot allerlei gekonkel. Het zou toch vreselijk zijn te moeten ontdekken dat achter het keurig gekapte en geschoren uiterlijk van een dierbare politicus een onbetrouwbare klootzak schuilgaat. Al zou dat niet voor het eerst zijn. Maar dit terzijde.

Helaas was Feddema’s bijdrage weinig meer dan een reclamepraatje voor zijn clubje, de leeuwarder afdeling van de VVD. De vraag (alweer afkomstig van Bregje van Wanten) of hij niet wat meer actie in de raad kon voeren werd met verontwaardiging in ontvangst genomen en afgedaan met een twee-petten-smoes. Slappe hap natuurlijk, wat doe je dan op een Mercuriusvergadering te spreken. En wie heeft je gevraagd om met petten op te lopen. Ben je geen uniek mens met je eigen stem en je eigen karakter of zo? Geen wonder dat je in Leeuwarden bent blijven hangen.

Al kunnen daar natuurlijk ook andere redenen voor zijn, we hebben het hier wel over Leeuwarden. Ik kan me voorstellen dat je daar fijn woont. Helaas niet meer in de oude maar verpauperde Leeuwarder wijk Vegelinbuurt, mede dankzij de inzet van Wyb Feddema -destijds was zijn clubje de VVD coalitiepartner- , die we natuurlijk niet alleen kennen als bekend gezicht in de Leeuwarder raad maar ook van zijn programma ‘Wyb weet van wijken’, waarin hij de vele prachtige Leeuwarder wijken in het zonnetje zet. Overigens wel mijn favoriete programma bij Mercurius, mede dankzij de presentatie van diezelfde Feddema.

Anyways, vlak daarna ging het dubbel mis, Wyb deed met de opmerking ‘Ik vind u heel schattig, maar..’ een duit in het seksistische zakje, wat aan mevrouw van Wanten nu wel een onmiddellijke reactie ontlokte: ‘Ik ben helemaal niet schattig’. Ik denk dat Wyb het daar wel aardig mee eens was en hij trok zich terug, mogelijk met enige spijt dat hij toch zijn mond open had gedaan.

Veel meer gebeurde er volgens mij niet met betrekking tot Bregje van Wanten, tenminste niet meer toen ik er bij was. Maar hiermee was door mevrouw van Wanten blijkbaar al genoeg tegen zere benen geschopt om een schorsing te initiëren.

Daarmee is het verhaal nog niet klaar. Een volgende keer verder.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6


Geplaatst

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.