Deel drie van de stukjes over de schorsing van Bregje van Wanten, het wekelijkse radioprogramma dat tot voor kort bij de Leeuwarder lokale omroep Mercurius werd uitgezonden en waarvoor ik o.a de techniek verzorgde.
Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6
‘Uw toon is van dien aard dat het Bestuur heeft moeten concluderen dat u niet de juiste vrijwilliger bent die wij nu en in de toekomst zoeken. Wij betreuren dit, maar u laat ons geen keus. Wij nemen bij deze officieel afstand van u en wensen u niet meer te zien in de studio.’
Aldus Mercurius-voorzitter Jurjen Laan in de derde alinea van de brief over de schorsing van Bregje van Wanten.
Dus dat was het dan? Geen voorbeelden? Geen details over het in de tweede alinea genoemde slechte gedrag van Van Wanten? Alleen een niet beargumenteerde stelling en wat krokodillentranen? Men lijkt te willen zeggen: uw gedrag staat ons niet aan, maar we zeggen lekker niet wat er aan mankeert, dat weet u zelf wel.
Er had net zo goed kunnen staan: uw gezicht staat ons niet aan. Of: we willen geen mensen uit Marokko in ons paleis. Of: we nemen geen vrouwen aan.
Nou meneer Keu, dat is toch wel wat vergezocht, zult u misschien denken.
Ik kom hier nog op terug. Eerst neem ik u even mee terug in de tijd. Er wordt namelijk in de brief op een andere plek wel degelijk een hint gegeven naar waar en wanneer het hinderlijke gedrag van mevrouw van Wanten heeft plaatsgevonden. In de eerste alinea wordt gesproken over ‘de bewuste voorlichtingsavond’. Leek deze uitdrukking bij eerste lezing uit te lucht te zijn komen vallen, na het lezen van de hele brief omvat juist deze uitdrukking de kern van het verhaal. Juist op deze voorlichtingsavond, vooraf door het bestuur op leugenachtige wijze als vergadering aangekondigd, moeten zich de misdragingen van mevrouw van Wanten hebben gemanifesteerd, zodat Laan zich genoodzaakt heeft gevoeld (en hij zal dit ongetwijfeld met een nieuwe stroom boosaardige krokodillentranen hebben betreurd) om in de brief te spreken van een ‘bewuste voorlichtingsavond’.
Het geluk wil, ik was erbij, die avond. Ik ga dan ook een poging doen om verslag te doen van het drama dat zich daar afgespeeld heeft. Veel meer informatiebronnen dan mijn eigen waarnemingen heb ik helaas niet. Er was een journalist van Omrop Fryslân aanwezig, klik hier om zijn verslag te beluisteren: http://www.omropfryslan.nl/nijs/studio-mercurius-giet-ticht, maar in deze korte reportage wordt uiteraard veel van het besprokene van die avond weggelaten. In ieder geval krijgen wij uit deze reportage geen informatie over het wangedrag van mevrouw van Wanten.
Notulen van deze zo belangrijke vergadering zijn er niet. Wel kregen we nog een mailtje waarin de belangrijkste punten nog eens op een rijtje stonden; de sluiting van het pand per 15 februari, het per directe veranderen van het slot (bij de deur van het pand) en het niet meer mogelijk zijn van live uitzendigen na 17.00. Opvallend verwijt in dat mailtje (ik dwaal wat af, maar ik hou ook zo op, de vergadering ga ik later bespreken) is de mededeling ‘Jammer dat veel mensen niet aanwezig waren, want het was een heel belangrijke vergadering.’
Opvallend verwijt, omdat de vergadering in eerste instantie in het veel kleinere gebouw van Mercurius zou worden gehouden. Blijkbaar had het bestuur toen nog niet voorzien dat er zoveel belangstelling voor de vergadering zou zijn, maar vindt het bestuur het achteraf vreemd dat er niet nog meer mensen op de vergadering af kwamen. Is dit weer soms zo’n onnodig verwijt dat de aandacht af moet leiden van de werkelijke verantwoordelijken van de crisis bij Mercurius. Maar daarover meer als de vergadering aan bod komt. Daar waren dit soort verwijten schering en inslag.
En we zouden voor de verandering ook eens uit kunnen gaan van de integriteit van het bestuur. Het zou ook zo kunnen zijn dat de daadwerkelijke opkomst veel lager was dan de intekenlijst had aangegeven. Mogelijk hebben een aantal mensen zich laten afschrikken door het slechte weer of zijn om andere redenen niet verschenen en wil het bestuur bij monde van de directeur laten weten dat zij dit betreurt.
Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6
Geef een reactie