Schorsing Bregje van Wanten 2

Deel twee van de stukjes over de schorsing van Bregje van Wanten, het wekelijkse radioprogramma dat tot voor kort bij de Leeuwarder lokale omroep Mercurius werd uitgezonden en waarvoor ik o.a de techniek verzorgde.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6

Ok, de brief van het bestuur van Mercurius over de schorsing van Bregje van Wanten. De volgende alinea, met daarboven de inleidende zin.

(..)
Het Bestuur heeft naar aanleiding van uw gedrag als volgt besloten:

Het Bestuur heeft de directie besloten te adviseren van uw diensten als vrijwilliger geen gebruik meer te maken. Hiermee is dus ook de vraag van u tot het krijgen van toegang tot het pand buiten de sluitingsuren beantwoord.
(..)

Over het in de inleidende zin genoemde gedrag wordt verderop in de brief iets meer verteld, dus daar kom ik later nog wel op terug.

De vraag in de laatste zin over het krijgen van toegang tot het pand is uit de lucht gegrepen. De vraag van Bregje ging over een nieuwe, nog te houden bijeenkomst, niet over toegang tot het pand. Een leugentje van het bestuur om hun zogenaamde gelijk te bevestigen zullen we maar denken. Zulks gebeurt wel vaker.

Verder is er volgens mij niet zoveel over te melden. O ja toch, maar dat had ik eerder al vermeld (in een ander bericht, op Facebook, Keu): de scheiding tussen bestuur en directie.

Het bestuur bestaat uit drie personen. Een meneer Richard, van wie me de achternaam ontschoten is. Engelse naam. Ik heb hem slechts één keer ontmoet en gesproken, in de pauze van de vergadering, ik heb hier uit afgeleid dat hij iemand is met veel ervaring op het gebied van radio-maken. Verder hebben we de voorzitter, Jurjen Laan en de directeur, Saskia Buising. Mijn vermoeden is dat Engelsman niet is gevraagd naar zijn mening in deze kwestie en dat het advies in de betreffende alinea niet van hem afkomstig is. Hij heeft bij mijn weten ook vrijwel geen contact gehad met Bregje. Maar goed, ik was natuurlijk niet bij het bestuursoverleg hierover, dus het kan ook zomaar zijn dat de Engelsman hier wel in gekend is. Ik kan er slechts naar gissen en dat doe ik dan ook maar. Mijn volgende redenatie is overigens wel op dit vermoeden gestoeld.

Blijven over, de directeur en de voorzitter. We kunnen er vanuit gaan dat de directeur (bij mijn weten het enige directielid) niet zichzelf van advies heeft voorzien, zodat het advies afkomstig zal zijn geweest van het andere overblijvende bestuurslid, de voorzitter, degene die niet toevallig ook de brief heeft opgesteld, namens het bestuur. Bij mij komt een beeld op van een voorzitter die Mercurius als (en ik citeer hier de voorzitter zelf, al gebruikte hij uiteraard het woord ‘mijn’ in plaats van ‘zijn’) ‘zijn Mercurius’ ziet en de directeur min of meer meeneemt in zijn frustratie over het vreselijke gedrag van Bregje. De directeur had het zonder dit advies niet bedacht om Bregje te schorsen, zij kent haar langer dan vandaag. Maar ook hier kan ik er naast zitten, misschien heeft ook zij redenen gezien om uiting te geven aan een persoonlijke wrok.

Nu ik het toch over persoonlijke wrok heb, misschien is dit een goed moment om eens uit te zoeken waarom ik over deze brief schrijf. Waarom laat ik de brief niet gewoon voor wat ie is? Wie moet het lezen? Wat heb ik er bij te winnen? Het programma komt toch niet terug, tenminste niet bij Mercurius onder dit bestuur en met deze directie, Ik heb toch wel wat beters te doen? Ben ik zo gefrustreerd over het wegvallen van een uurtje in de week radiomaken?

Nou, misschien wel, ik heb me afgelopen week in ieder geval knap boos gemaakt over de gang van zaken. Maar meer dan dat is het min of meer een schrijfoefening geworden. Ik geloof niet dat ik eerder op een dergelijke manier een protest heb aangetekend, vanuit de gedachte dat een mens een ander alleen maar verwijten kan maken die hij zichzelf kan maken, de ander wordt een spiegel. Maar nu heb ik de smaak te pakken. Jammer dat de brief niet veel langer is, dat zou nog meer stof tot schrijven geven.

Er komen nog wel wat stukjes. Eerst even Buitenhof kijken.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6


Geplaatst

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.