Schorsing Bregje van Wanten 1

Deel een van de stukjes over de schorsing van Bregje van Wanten, het wekelijkse radioprogramma dat tot voor kort bij de Leeuwarder lokale omroep Mercurius werd uitgezonden en waarvoor ik o.a de techniek verzorgde.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6

Ik had dit stukje al eerder geplaatst op Facebook, maar ja, dat is alleen voor vrienden. Die hebben het al kunnen lezen. Het is het eerste deel van een aantal stukjes betreffende de schorsing van Bregje van Wanten bij de Leeuwarder lokale omroep Mercurius.

De eerste alinea van de brief zoals opgesteld door voorzitter Jurjen Laan en ondertekend door directeur Saskia Buising met betrekking tot de schorsing van Bregje van Wanten (niet haar werkelijke naam) is in meerdere opzichten interessant. De alinea is een soort rechtvaardiging van de schorsing op officiële gronden.
Ik pak ‘m der even bij.

(..)
Het Bestuur van de Stichting is, zoals ook op de bewuste voorlichtingsavond is uitgelegd, het bevoegd gezag. De door het Bestuur genomen besluiten zijn daarmee rechtsgeldig, en overigens niet voor bezwaar of beroep vatbaar. De besluiten worden in het kader van onder andere de financiële mogelijkheden genomen. Deze mogelijkheden zijn nou eenmaal beperkt.
(..)

Met andere woorden: wij zijn de baas en wat wij willen gebeurt. De ‘bewuste voorlichtingsavond’ in de eerste zin werd in de mail overigens aangekondigd als vergadering, niet als een voorlichtingsavond, waar het inderdaad wel op uitdraaide. Maar daarover later meer. Eerst deze brief.

De eerste zinnen lijken overgenomen uit de statuten, de laatste twee zinnen daarentegen lijken wat verdwaald in de brief. De schorsing heeft niet om financiële redenen plaatsgevonden maar om persoonlijke, wat nog zal blijken uit de latere alinea’s. Daarnaast lijken deze laatste zinnen bedoeld te zijn als een soort verontschuldiging voor het bazige optreden van het bestuur: we moeten wel, want we hebben weinig geld. Alsof het bestuur niet daarmee niet meer verantwoordelijk is voor haar beslissingen en slechts de wetten van de economie kan volgen.

De vraag is natuurlijk, waarom begint de brief met deze zinnen? Is het om te intimideren, om van het begin af aan duidelijk te maken dat er geen weg terug is en dat er beslist niet verder over gesproken kan worden? Of kunnen we hier uit lezen dat het bestuur zelf wel weet dat ze een verkeerde beslissing hebben genomen en dat proberen te verbloemen door het feit dat ze nou eenmaal de baas moeten spelen in moeilijke omstandigheden. Laten we er voorlopig vanuit gaan dat het bestuur bestaat uit redelijk denkende mensen die zich verre van praktijken als intimidatie houden, al kan ik u alvast verklappen dat het tegendeel het geval zal blijken te zijn. Immers, het kan toch niet zo zijn dat het bestuur van een club die bestaat uit creatieve en over het algemeen zeer zelfstandige mensen leiding denkt te moeten geven door middel van intimidatie, het achterhouden van informatie en het domweg negeren van de eventuele input van de medewerkers, van wie we er vanuit kunnen gaan dat ze allen met hart voor maken van radio en/of televisie naar Mercurius zijn gekomen.

Schorsing Bregje van Wanten 1
Schorsing Bregje van Wanten 2
Schorsing Bregje van Wanten 3
Schorsing Bregje van Wanten 4
Schorsing Bregje van Wanten 5
Schorsing Bregje van Wanten 6


Geplaatst

Tags:

Reacties

Eén reactie op “Schorsing Bregje van Wanten 1”

  1. Geraldine avatar
    Geraldine

    This is cool!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.